Het Gebouw

MFC De Spil is een van de twee MFC’s in de wijk Malburgen. MFC De Spil herbergt als verzamelgebouw naast 2 basisscholen tal van andere organisaties die in of rond De Spil voornamelijk actief zijn op het gebied van sociale activiteiten, sport, cultuur, creativiteit en gezondheid. Ook is MFC De Spil locatie voor diverse bewonersorganisaties in westelijk deel van de wijk Malburgen.

MFC

De afkorting MFC staat voor multifunctioneel centrum. Een multifunctioneel centrum is een centrum in een wijk of buurt die verschillende functies heeft en hiermee verschilt van een brede school – die primair gericht is op onderwijs en educatieve activiteiten. Een MFC is breder, zo kan er in een MFC bijvoorbeeld een school zitten, naast een bibliotheek en diverse medische en gezondheidsorganisaties zoals een consultatiebureau maar ook het centrum zijn voor talloze bewonersactiviteiten.

De Spil    

De naam de ‘Spil’ staat voor: Sporten sPelen Integreren en Leren. De naam voor het MFC is tot stand gekomen na een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Arnhem om tot een goede naam voor het gebouw te komen. Een bewoonster uit de wijk Malburgen heeft de naam bedacht.

Architect & architectuur

MFC de Spil kwam in 2007 gereed en is een ontwerp van de wereldbekende Nederlandse architect Herman Herzberger. Herzberger is vooral bekend van zijn ontwerpen voor openbare gebouwen en scholen. Naast de Spil ontwierp Herzberger nog twee andere MFC’s en een Brede School in Arnhem.

Met een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter kenmerkt het langwerpige rechthoekige drie lagen tellende gebouw zich door een open functioneel ruimtelijke stijl. Zoals het centraal gelegen atrium met hierin een gigantische met hout bekleedde trap die tevens dienst doet als podium voor tal van (school)activiteiten en de twee verdiepingen met elkaar verbindt. De ruimtes voor de twee basisscholen zijn deels flexibel aan te passen en samen te voegen. Het zelfde geldt voor de twee grote activiteitenruimtes op de begane grond waarvan 1 ruimte kan worden gemaakt. Door deze open en deels flexibele inrichting en het gebruik van veel glas zowel in als aan de buitenzijde van het gebouw is het gebouw overzichtelijk vanaf alle drie de verdiepingen. Het gebouw biedt daarnaast veel faciliteiten voor culturele en sportieve activiteiten. Voor een plattegrond en indeling klik hier. Voor een overzicht van de faciliteiten waarover MFC de Spil beschikt, klik hier.

Ligging

MFC de Spil ligt in wijkdeel Malburgen West en is omgeven door een parkachtige omgeving. Hierdoor is het direct omliggende terrein autovrij. Aan de voorzijde ligt de “Groene Rivier.” Een speel- klauter en ontdektuin naar een initiatief van- en deels ook gerealiseerd door bewoners.
Aan de achterzijde ligt tegen de Spil een afgesloten omheint deel dat door de peuter- en kleuterklassen wordt gebruikt om te spelen. Het schoolplein aan de voor- en zijkant van het gebouw is open en toegankelijk, ook buiten schooltijden en staat via het kunstwerk ‘Rode Gordijnen’ in verbinding met park Malburgen West.

Rode Gordijnen

© Copyright - MFC de Spil & Propaganda Media 2023